Allvarlig kritik - Region Gotlands ansvarsbrist är omfattande

17.10.2015 13:51

Få kommuner har fått så allvarlig kritik som Region Gotland när det kommer till kvalitetsfrågor inom den sociala sektorn. Få kommuner har också fått så många anmälningar om brister, men man valde att inte ta emot några eller ens följa upp någon utav dom.


Regionen har ett speciellt ansvar, ett unikt rättsligt ansvar gentemot alla som känner sig drabbade eller felaktigt behandlade, men vad händer i alla dessa lägen när dessa sträcker ut handen och ber om hjälp eller anmäler? Precis ingenting i första läget enligt alla uppgifter! Steg två blir vanligtvis att regionen svarar med aggressioner, diskriminering, straff eller liknande.

Flera försök!
De rätts-organisationer som arbetar i Sverige, främst de som är aktiva inom regionen har något gemensamt, alla har försökt att påvisa samt implementera det lagstadgade tjänstemanna-ansvaret, och inom regionen har detta arbete inte bara visat sig vara omöjligt, det är även riskabelt då motståndet för rättigheter här är enormt.

Socialtjänsten gick nu ut öppet med sina brister, barnen har inte fått det stöd som dom behöver och har rätt till, vilket skall vara en omöjlighet med tanke på det regelsystem som råder. Ansvaret för att detta inte skall ske är noga beräknat, varje lager av myndighet och tjänsteman skall omöjligt kunna släppa förbi minsta lilla tvivel, men med facit i hand, regionen var aldrig intresserad av ett enda klagomål från början. Istället så har man gått ut i media år efter år och påstått sig vara perfektionister och väldigt duktiga i sina beslut. man har räddat barnen och nu är dom i säkerhet.

Artikel om ovanstående i lokal media

Bara en dröm!
De flesta av LVU målen inom denna region följer dessvärre statistiken som övriga, ca: 70% av fallen är rena rama katastrofen, och det fanns aldrig någon anledning till att börja med, det skapade man istället.

Om det inte vore nog att rättskunskapen är lika med 0, så gör man det ännu värre. Man kan tro att det är en mardröm endast att drabbade föräldrar får lida mer än dom behöver, men så är inte fallet. Kristallklara bevis finns på extremt tvivelaktig tjänsteutövning, men inte bara inom socialtjänsten, dom har likasinnade som hjälper dom hela vägen fram till alla dessa vansinnesbeslut, som efter det skyddas med vilka medel som helst.

Som om det inte skulle vara nog!
Regionens rättssystem har varit tydlig i sin bedömning, socialtjänsten har alltid rätt oberoende på vilka bevis som framläggs. Både Åklagare och Tingsrätten har flera gånger avsagt sig ansvaret att ens titta på anmälningar eller bevis. Chef för Tingsrätten Gotland Mikael Mellqvist nekade också en familj att lämna in en stämningsansökan, Det är ingen ide uttryckte han sig, ni kommer ändå inte att vinna. Ärendet överklagades och Mikael Mellqvist fick avstå då man fann honom jävig i situationen.

När chefer på denna nivå brister i sitt ansvar så pass, då är det inte längre ide att vara orolig, då är det redan kört.

Relaterad artikel på advokatsamfundet


Hoppet på väg tillbaka!
Artikel om ansvar för tjänstemän

Human Rights Agency har i sina artiklar berättat om det egentliga tjänstemanna ansvaret i många år, likaså Rättsupproret Gotland och övriga grupper, organisationer mm, nu även experter. Man har också på senare tid börjat diskutera denna fråga mer öppet, även i debatter och allmänt i media.

Det som föreligger och det som är, och enligt de experter som finns inom detta område, enligt internationella lagar och regler, främst nationella osv, så råder fortfarande inte bara ett ansvar för var tjänsteman oberoende på position, det råder också en allmän plikt för - Public arrest! Vilket på Svenska betyder. Den som gör sig skyldig till brott där straffet anses vara 2 års fängelse eller mer, riskerar att bli arresterad av vilken medborgare som helst. Man måste inte, men det tillhör plikten om möjligt. En public arrest är sedan skyddad som så, den som försöker stoppa en allmän plikt i förhållande till public arrest, kan också den vara säker på att bli arresterad.

Avslutningsvis, ombytta roller!
Att upprätthålla ordningen är ett ansvar som genomsyrar hela det Svenska systemet numer och om man tummar ett uns på detta skydd och dessa regler, så går man inte längre säker i detta land, så ser det ut i dom nya regler vår regering har gett oss, och vi tackar så vänligen för det!