Öppet brev till Region Gotlands tjänstemän och politiker

12.10.2015 06:37

Senst uppdaterad : 13 oktober 2015

 

Öppet brev till Region Gotlands
tjänstemän och politiker


 

Ärade tilltalade ovan

Sverige har bearbetat fram en ny handlingsplan för individuella rättigheter utifrån de Europeiska avtal som finns, som även stöttas av de internationella. Riksdag samt Regering har arbetat under en längre tid med att ta fram ett nytt demokratisk system som speglar de rättigheter som utges i deklarationen och konventionerna.

Lag (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna


Konventionens första Artikel lyder på följande vis,
Article 1 - Obligation to respect human rights

 

Var stat och kommun/region är skyldig att respektera de rättigheter som utges redan i deklarationen om mänskliga rättigheter.
Regeringens och Riksdagens mål är tydliga och stämmer överens med folkets vilja, regeringsformen skall förverkligas och skyddet på individuell nivå stärkas. Riktlinjerna är tydliga, men på något vis så har Regionen valt att inte implementera dessa nya mål.

Rapporterna om grava tjänstefel inom socialtjänsten ökar stadigt samtidigt som intresset för att reda ut dessa frågor minskar, och detta gäller inte bara socialtjänstkontoret, det gäller hela regionen.

De organisationer som verkar här på Gotland delar uppfattningen Dagens Juridik har angående Svensk socialtjänst, och kallar situationen för - ett sjunkande skepp. Vi delar även den uppfattning Inspektionen för Vård och Omsorg har, att Gotland är en av Sveriges mest bristfälliga kontor, vilket i förlängningen skapar djupa sår i vår nästa generation.

Effekten av de brott som utförs inom regionen i förhållande till LVU lagen kan inte kallas annat än katastrofal, de systematiska brister som återkommer i fall efter fall är grava i förhållande till vad en människa klarar av att uthärda. Åtskilliga föräldrar har tappat livslusten, hoppet och förtroendet för samhället allvarligt tilltygad, med en väldigt god anledning.

Enligt de uppgifter som finns så har också väldigt många barns hälsa rasat i samband med dessa extremt felaktiga beslut som tas, och det handlar om bristfälliga utredningar, falska påståenden, manipulering av samarbete samt brustna löften mm, listan är väldigt lång och blir allt längre för var dag som går.

Åtskilliga försök har gjorts för att anmäla detta på ett korrekt sätt enligt det reglemente som råder, men Socialnämnden har varit tydlig, - eftersom det inte finns några brister registrerade om socialtjänsten, så finns heller inget intresse att ta emot några anmälningar, vilket måste vara ett av de mest respektlösa svar man kan ge en drabbad förälder eller familj. Skall kvalitet uppnås så måste det finnas ett gediget intresse att verkligen inte skada ett barn i onödan.

Ett bristande intresse för kvaliteten i dessa frågor handlar om ett eller flera förstörda liv, barns liv. Effekten av att skilja barn ifrån sina föräldrar visste man väldigt lite om förut, men i dag så vet man den fysiska påverkan är enorm och leder ofta till både fysiska och psykiska problem.

Ett avslutande exempel.
I dag arbetar jag med dessa frågor på internationell nivå, jag är en av dom drabbade sedan 6 år tillbaka. Jag har sett åtskilliga barn förvandlas från glad och pigg till utsliten och deprimerad, en syn som skrämmer vilken förälder som helst.

I dag lever vi med en tvådimensionell son, vi har honom på kort överallt, men vi förmår inte att titta på dom, smärtan tar över snabbt så det är ett måste att låta bli. Vi har inte haft någon som helst kontakt på över 5 år, inte ens ett telefonsamtal, inte ett skolfoto ingenting.

Denna behandling har lett till att familjen kollapsat, och lever i dag på 6700 kronor som är min pension, vilket är resultatet av långvarig tvist med socialtjänsten i Visby. Svaret när vi ber om ekonomisk hjälp har varit det samma i 1 års tid, Era pengar skall räcka till mat.

Detta låter extremt, men det är bara ett fall av väldigt många inom denna lilla region.

En av de större brister som socialtjänsten besitter är att inte förmå att förstå den mänskliga rektionen i samband med att familjer splittras, det finns ingen som helst respekt över till hur föräldrar reagerar och bryts ner, samt att man använder den reaktionen emot dom i rättsliga sammanhang som följer efter ett LVU, vilket förvånar att rätten godkänner detta gång på gång. Med andra ord så har det blivit ett problem att vara människa och fungera som sådan, brottsligt.

På grund av ovanstående, så förlorar fler och fler drabbade föräldrar den ekonomiska trygghet dom har på grund av att dom blir för sjuka för att samarbeta med socialtjänsten, och då tummar vi på diskriminering som samhället Ej beskådat förut. Garantierna skulle stärkas, men regionen har istället tagit ett steg tillbaka, och då inom ramen för barns och familjers fundamentala rättigheter.

Jag avslutar denna skrivelse med ett urval kommentarer som kommit in till oss.

- Dom blåste oss fullständigt, vårt liv slöt där och då.

- Jag går inte ut längre, jag skadar mig själv för att orka leva...

- ##### ###### lovade oss umgänge, men när vi kom in till Visby så hade man ändrat beslutet, med hänvisning att det inte var bra för våra barn att vi sågs just i dag. Men någon förklaring fick vi inte och har ännu inte fått.

 

- Uppgifterna var påhittade, det framkom även under förhandlingen, men det bekom ingen.

- Jag vågar inte gå på mötet själv, allt jag säger vänder dom på, gråter gör jag varje gång, skriker i förtvivlan, men ingen jävel bryr sig.


- Advokaten sa till oss att inte nämna rättigheter under förhandlingen, det blir värre då.

- Dom ringde på kvällen och meddelade beslut om LVU, rösten var ilande kall och jag fick inte svar på en enda fråga, jag orkar inte längre nu, jag vill bara dö.


Två organisationer står nu beredda att presentera de systematiska brister som råder i socialtjänstens hantering i Visby, det är vi skyldiga var familj om ens ett fåtal fel har begåtts. Barnets rätt får inte omintetgöras med bristfälligt intresse. Vi är också övertygande om att vi snabbt kan skapa en förändring till det bättre, om vi samarbetar utifrån de kriterier som regering och riksdag har bestämt.

Vänliga hälsningar

Christer Johansson
Human Rights Agency International – Sweden

Samt Rättsupproret Gotland


_______________________________________________________________________________________

Kontaktuppgifter:
human.rights.agency@mepprograms.org
Christer Johansson, Alva Gudings 363, 62346 HEMSE